Newspaper

Newspaper cuttings from 2009 until Today

Magazines

Articles from various magazines dating from 2009 until Today

TV

Check out Raja Shamri’s YouTube Channel

Facebook

3 hours ago

Raja Shamri

TERIMA KASIH CIKGU....

TAWAU_ 17 Januari 2019 | Aku nak kongsikan aktiviti seorang pengetua di salah sebuah sekolah di sini. Dari dulu Tuan Hj Arbin Setta ini banyak membantu gerak kerja kemanusiaan PERKALAS@The 3rd Force Sabah. Ingat lagi kebakaran besar di Batu 4 pada 2017 dari malam hari beliau membantu kami menyediakan makan dan minum untuk mangsa kebakaran. Begitu juga bantuan lain seperti menyediakan selimut, kopiah, tikar getah untuk para kebakaran. Selain itu Tuan haji sering membantu golongan gelandangan di bumi Tawau.

Hari ini beliau turun padang membantu seorang muridnya yang hidup dalam kedaifan. Kisah nya seperti mesej yang dikirimkan oleh Tuan Hj Arbin di bawah ini.
___________________________________________
Assalam... Kisah menyayat hati kehidupan seorang pelajarku...Setahun tinggal seorang diri di pondok usang. Pagi tadi saya ke pondok usangnya. Nama pelajar ini A. Sopian pelajar tingkatan tiga telah ditinggallkan ibu bapa. Ibu di Kota Marudu dan bapa balik ke Filipina. Ibu bangsa Murut dan bapa berbangsa filipin. Sejak ibu bapa berpisah, dia dijaga oleh ibunya. Oleh kerana ibunya ada penyakit dan tidak mampu menjaga dia diserahkan kepada makciknya (kakak bapanya).

Pada tahun lalu berpindah ke sekolah saya dia diberikan sebuah rumah (pondok usang) untuk berteduh. Bila makan dia akan naik ke rumah suami makciknya. Bagi menampung hidupnya dia terpaksa bekerja di sebelah pagi / petang di ladang kelapa sawit dgn pendapatan RM80 setelah menombak buah.

Begitulah rutin kehidupannya. Awal minggu lalu baru diberitahu selepas dia diambil oleh pekerja pembersihan sekolah untuk tinggal di rumahnya. Di dalam rumah tersebut ada 3 keluarga adik beradik. Setakat ini dia terpaksa bekerja di sebelah petang setelah sesi persekolahan untuk menyara hidupnya dan memberi sedikit wang membeli keperluan dapur kepada tuan rumah.

Jika boleh mungkin saya boleh buatkan bilik di bawah kolong rumah guru dlm sekolah. Saat ini keperluan mendesak untuk pelajar ini ialah seragam dan kelengkapan sekolah.
_____________________________________________

In sya Allah team PERKALAS@The 3rd Force Sabah akan membantu membeli kelengkapan pelajar ini sesegera yang mungkin beserta barangan dapur perbulan untuk pelajar ini.

Sebarang update aktiviti PERKALAS@TF SABAH boleh ke page rasmi kami www.facebook.com/perkalas791/

atau anda juga boleh follow

www.facebook.com/rajashamri/

JOM JADI ORANG BAIK-BAIK !!!!

"KEBAHAGIAAN UNTUK SEMUA"

KAHAR HUSENG
PERKALAS@TF SABAH
01119560583
... See MoreSee Less

View on Facebook

Raja Shamri has been featured on

TV-Stations2